Lice Isusovo (Lk 10,1–9)

26. siječnja, sv. Timotej i Tit; 5. srpnja, Ćiril i Metod; 18. listopada sv. Luka

Isus šalje apostole

U Lukinu Evanđelju izvještaj o poslanju sedamdeset dvojice sadrži osobitu riječ. U prijevodu se uopće ne mora pojaviti, ni u prijevodu s grčkoga, kao ni s hebrejskoga jezika. Ta riječ jest »lice« – Kristovo lice, u evanđeoskomu izvorniku: τὸ πρόσωπον. Isus šalje svoje učenike ispred sebe, šalje ih da idu pred njim. Šalje ih πρὸ προσώπου αὐτοῦ – »pred svojim licem« (Lk 10,1), baš kao što je nekoliko redaka prije poslao svoje glasnike da mu priprave mjesto u nekomu naselju (9,52). To je »lice« koje Luka još spominje kod preobraženja na gori (Lk 9,29), a formulacija odgovara upravo onomu Malahijinu proroštvu (usp. Mal 3,1) koje svi sinoptici primjenjuju na Ivana Krstitelja, preteču: »Šaljem svog glasnika pred licem tvojim« (Mt 11,10; Mk 1,2; Lk 7,27).

Poslanje apostola dolazi od Isusa i zbiva se pred njegovim licem. Kada ih šalje kao janjce među vukove, znamo: on sam jest janje koje je izručeno vucima. Kada ih šalje da u svaki dom u koju uđu donesu mir, mi znamo da on sam na dan uskrsnuća ulazi u kuću i govori: »Mir vama!« (Lk 24,36; Iv 20,19.21).

Velika je žetva pred Kristovim licem. Za apostole ima veoma mnogo posla. Mnoge bolesnike treba izliječiti. Nije li to svagdanje iskustvo Crkve? A ipak, prvi nalog koji Isus daje poslanicima jest molitven: »Molite Gospodara žetve!« (Lk 10,2). I kada mole, apostoli su pred licem Isusovim.

Izraz δέομαι, koji označuje usrdnu molitvu, preklinjanje, specifičan je za sv. Luku. Ista riječ opisuje molbu gubavca koji se poklonio pred Isusom tražeći: »Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti« (5,12). Jedan otac na sličan način moli pomoć za sina kojega zloduh spopada i kojega učenici nisu mogli izliječiti (9,38.40).

Ovaj prvi apostolski nalog odgovara Isusovu apokaliptičkomu pozivu koji poznamo: »Bdijte i molite!« (Lk 21,36). Isti izraz napokon opisuje Isusov primjer. Kako sam svjedoči, molio je za Petra da njegova vjera ne malakše (22,32). Stoga će Petar, po Ivanovu Evanđelju, nakon velikoga pomirenja s Isusom, u kojemu je triput posvjedočio svoju ljubav, biti spreman poslušati zov koji je već davno čuo: »Slijedi me!« (Iv 21,19). Isusov poslanik ima prvi zadatak da moli, a sam, eto, u vjeri biva jačan Isusovom molitvom.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.