Knjige

A. Knjige:

1) Vjeruj i živi. Biblijska razmišljanja, propovijedi, molitve, FTI Zagreb 2001.

Iz „Recenzije” I. Beranek u Obnovljenom životu 4 (2001), str. 539:
„…Kao kod svakog dobrog proizvoda i u ovoj knjizi možete naći način uporabe (str. 7–21). Rok trajanja je, naprotiv, neograničen; ne znam kako je s knjigama u vječnosti, no ako ništa drugo, rok uporabe je bar do vječnosti, ako ne i dulje.
Nakon tekstova inspiriranih Riječju slijedi liturgijski indeks (str. 115) koji upućuje na vrijeme u liturgijskoj godini u kojem su pojedini tekstovi napisani, te biblijski indeks (str. 116) koji ističe odlomke iz Evanđeljâ po kojim su nastala određena razmatranja i misli – indeks napisan sa željom da čitatelj zaviri i u Sveto pismo….”

2) Nauči nas. Razmatranja o Riječi Božjoj, (i audio-izdanje), FTI Zagreb 2004. (CROSBI: 600474)

Nalik na svoju prethodnicu i ova zbirka sadrži razmišljanja koja prate Kristov misterij tijekom crkvene godine. Kratki napisi sastavljeni su u obliku primijenjene biblijske teologije, a žele biti dostupni svima koji njeguju osobni duhovni život ili praktično surađuju u naviještanju Riječi Božje. U knjižici je objavljen i Križni put istoga autora. Novost je kaseta i CD pod istim naslovom na kojima autor svoje tekstove čita kako bi bili dostupni svima onima koji ne mogu čitati.

3) Jerusalem an jenem Tag. Text und Botschaft von Sach 12-14 (Forschung zur Bibel, Band 117), Echter Verlag, Würzburg 2008. (360 str. + Literatura i Biblijsko kazalo) (CROSBI 60444)

Ova knjiga sadrži opsežnu egzegetsku studiju na njemačkom jeziku o tri posljednja poglavlja iz Proroka Zaharije odakle potječe citat u Ivanovu evanđelju o “onome koga su proboli” (Iv 19,37). Proročki Zaharijin tekst koji govori o “svim narodima” u naše doba, kad suvremena komunikacijska sredstva dosežu i zadnje kutke svijeta, očito ne smjera na daleku budućnost nego je vrlo aktualan. Gledom na političke prilike u vezi s Jeruzalemom ovaj je “proročki nalog” važan jer pokazuje kako će se pročišćeni ostatak iz Božjeg naroda i iz svjetskih naroda ondje ujediniti u štovanju Boga, kralja sve zemlje. Knjiga je plod doktorskog studija, a njezin osobit prinos jest podrobna usporedba hebrejskog izvornika sa grčkim prijevodom Septuaginte, djelomično nov pogled na kompoziciju teksta i iscrpno istraživanje o njegovu kontekstu unutar Knjige dvanaest malih proroka.

4) Molitveni predah, Teovizija, Zagreb 2010.

Zbirka donosi pedesetak molitvenih tekstova koji su najčešće meditacija nad misnim dnevnim čitanjima iz Svetoga pisma. Podijeljena je u dva dijela, kojima prethodi uvodna »Molitva Duhu«. Prvi dio, »Jutarnje molitve«, sadrži 21 tekst molitava koje su nastale kao kratke jutarnje molitve. Drugi dio knjige, naslovljen »Pred licem Svevišnjega«, donosi biblijska razmatranja razvrstana po dijelovima liturgijske godine od došašća, preko Božića, korizme, vazmenog vremena do vremena nazvanog “kroz godinu”.

5) Jezik Crkve – Kako nam Bog govori. Biblijsko-teološki eseji, Teovizija, Zagreb, 2012.
370 str. Predgovor: Z. Koren, bilješka o piscu, literatura, liturgijsko i biblijsko kazalo.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.