Još četiri dana

6. vazmena nedjelja u godini A: Dj 8,5-8.14-17; 1Pt 3,15-18; Iv 14,15-21

U posebnomu smo vremenu liturgijske godine kada molimo za darove Duha. Molimo za krizmanike koji su na sakramentalan način primili pečat Duha Svetoga. Molimo za sve nas da budemo svjedoci Isusove ljubavi, pripravni obrazložiti nadu koju imamo. Program ovoga vremena jasan je: sada je čas da ispunimo zahtjeve Petra, apostola, pa da nam Krist bude svet u srcima (1 Pt 3,15).

Završni su dani – još četiri dana – u osjetljivu i dragocjenu razdoblju. Ovo je vrijeme eminentne kršćanske duhovnosti. Uskrsli Isus pokazuje se svojima i mnogim dokazima uvjerava ih da je živ (usp. Dj 1,3). Ispunio je obećanje koje je dao: »Vi ćete me vidjeti« (Iv 14,19). Nije ostavio kao siročad one koji su se iznevjerili i razbježali, one koji su se zatvorili pritisnuti strahom izvana i teškim osjećajem krivnje iznutra jer su napustili Učitelja. Osjećamo li se možda i mi u nečemu slično?

Apostoli nakon Uskrsa mogu vidjeti da je Isus živ. Živi u Ocu nebeskomu i Otac živi u njemu. Sada nakon Uskrsa čas je kada se i mi smijemo zagledati u najdublje tajne našega života, naše duše, naše vječnosti… Vazmeno je vrijeme vrijeme eminentne kršćanske duhovnosti. Iziđimo ususret Isusu koji nam želi pokazati svoju prisutnost!

Isus obećava da će moliti za svoje da prime Duha Svetoga. Za naše obitelji. Nije dovoljno što smo kršteni. Potrebni su nam darovi Duha da budemo zajedno u Kristu, kako nam je govorio slogan za Papina pohoda u lipnju 2011. Vazmeno vrijeme vrijeme je Blažene Djevice Marije, Gospodinove Majke. Skrovita kakva je uvijek bila, ona je u središtu zajednice apostola koji mole i čekaju da se odjenu u silu odozgora.

Vazmeno je vrijeme novo vrijeme. Prije je Učitelj Isus propovijedao i naviještao riječ Božju. Sada to čine apostol Filip i ostali (usp. Dj 8,5). Prije je Isus činio znamenja, sada to čini Filip (Dj 8,6). Isus je oslobađao opsjednute od nečistih duhova, sada to čini Filip. Gospodin je bio donosio ozdravljenje, sada to čini apostol (Dj 8,7). To je tajna vazmenoga vremena. Otkrivamo što je sve Isus učinio samo da nas privede k Bogu (1 Pt 3,18). Otkrivamo da i sami imamo moć isto činiti: privoditi ljude – i same sebe i ljude oko nas – Bogu. Naša moć – to su Isusove zapovijedi. Kada čitamo da se obratila Samarija (Dj 8,14) koja nije bila u zajedništvu vjere i dijelilo ju je neprijateljstvo, onda znamo da su čudesa moguća.

Vrijeme nakon Uskrsa vrijeme je eminentne kršćanske duhovnosti. Zajedno s Majkom Marijom molimo za potrebe Crkve i svijeta. Molimo za sve pogođene nesrećama i krvavim revolucijama, molimo za žrtve posrnula gospodarstva i terorizma, za sve izbjeglice koji iz dana u dan pokušavaju u najtežim uvjetima doći do europskoga kontinenta.

»Ako me tko ljubi, njemu ću se očitovati«, obećava Isus (Iv 14,21). Blago Crkvi kojoj to Gospodin čini u kruhu i vinu na oltaru!

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.