Kategorije
Duhovnost

Dvije sestre (Lk 10,38–42)

16. nedjelja u god. C

Poznati odlomak u Lukinu Evanđelju o Marti i Mariji opisuje kako je Isus primljen u kuću. U današnjemu životu kršćanina Isus dolazi u našu kuću, u crkvu, u euharistijskomu slavlju. Zato je ovaj kratki tekst aktualan za nas.

Isus je pouzdan učitelj za Mariju koja sluša njegovu riječ. Ona je slušateljica Riječi – Logosa (Lk 10,39), vječne Božje Riječi koja tijelom postade. Ona prima i prihvaća njegovu životnu pouku. Što je Tora za Stari zavjet, to je Isus za Novi zavjet.

Ali i za Martu Isus je učitelj, jer on upravlja svoju riječ i njoj. Njoj progovara. Kao u presudnim Božjim ukazanjima u Bibliji, on dvaput izgovara njezino ime (r. 41): »Marta, Marta!« Dvaput izgovoreno ime u izvještaju o zvanju označava dubok Božji zahvat u nečiji život, veliko poslanje, promjenu mišljenja. Tako je kod Abrahama kada je Izak već na žrtveniku, kod Mojsija pred gorućim grmom, kod Samuela, još dječaka, koji uporno misli da ga zove učitelj i skrbnik, stari Eli. Isus je Marti Učitelj jer upravo njoj govori o onomu jednom što je potrebno i o dobru dijelu koji je njezina sestra izabrala (r. 42).

Evo Marije, koja dugo sluša, kako svjedoči trajno glagolsko vrijeme (r. 39). Evo i Marte koja se cijelo to vrijeme dala na služenje – diakonia – kako dvaput spominje evanđeoski tekst, i u opisu i u njezinim riječima. Ona poslužuje Isusa. I jedno i drugo su pripovjedni imperfekti i naznačuju djelovanje koje traje. I jedno i drugo pripada našemu životu: i mirno slušanje i posluživanje. Isus ima oka i pazi na oboje. Primjećuje brigu i uznemirenost kod Marte (r. 41). Ona se brine i uznemiruje. Nije Isus protiv služenja, ta svoj život tako definira. Uostalom, Marta ga je primila u kuću (r. 38). Nije Isus za to da čovjek bude ostavljen sam, kao što je Marija to Marti učinila (r. 40). Isus samo objašnjava da je onaj dio – ne cijela stvar, nego dio – koji je Marija izabrala, valjan dio. Vrijedi. Bolji je – kako donosi naš prijevod. Isus cijeni njezin izbor. Što je ona izabrala, ostaje joj (r. 42).

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.