Dvije sestre (Lk 10,38–42)

uz #današnjeEvanđelje: utorak 27. tjedna, 16. nedjelja u god. C
Marta i Marija

Poznati odlomak u Lukinu Evanđelju o Marti i Mariji Lk 10,38–42 opisuje kako je Isus primljen u kuću. U današnjemu životu kršćanina Isus dolazi u našu kuću – u crkvu – u Euharistiji. Zato je ovaj kratak tekst aktualan.

Isus je pouzdan učitelj za sestru Mariju koja sluša njegovu riječ. Ona je slušateljica Riječi – Logosa (Lk 10,39), vječne Božje Riječi koja tijelom postade. Ona prima i prihvaća njegovu životnu pouku. Što je Tora za Stari zavjet, to je Isus za Novi zavjet.

Ali i za Martu Isus je učitelj, jer on upravlja svoju riječ i njoj. Njoj progovara u dva biblijska retka (Lk 10,41s). Te riječi poznajemo, pouku koju Marija sluša ne znamo. Kao u presudnim Božjim ukazanjima u Bibliji, Učitelj dvaput izgovara njezino ime (r. 41): »Marta, Marta!« Dvaput izgovoreno ime u izvještaju o zvanju označava dubok Božji zahvat u nečiji život, veliko poslanje, promjenu mišljenja. Tako je kod Abrahama kada je Izak već na žrtveniku (Post 22,11), kod Mojsija pred gorućim grmom (Izl 3,4), kod Samuela (1 Sam 3,4), još dječaka, koji uporno misli da ga zove učitelj i skrbnik, stari Eli. Isus je Marti Učitelj jer upravo njoj govori o onomu jednome što je potrebno i o dobru dijelu koji je njezina sestra izabrala (Lk 10, 42).

Evo Marije, koja dugo sluša, kako svjedoči trajno glagolsko vrijeme (Lk 10,39). Evo i Marte koja se cijelo to vrijeme dala na služenje – diakonia (grč. διακονία) – kako dvaput spominje evanđeoski tekst, i u opisu (sva zauzeta posluživanjem r. 40) i u njezinim riječima (ostavila me posluživati, grč. διακονέω r. 40). Ona poslužuje Isusa. I jedno i drugo su pripovjedni imperfekti i naznačuju djelovanje koje traje. I jedno i drugo pripada našemu životu: i mirno slušanje i posluživanje.

Isus ima oka i pazi na oboje. Primjećuje zabrinutost i uzrujanost kod Marte (r. 41). Ona se brine i uznemiruje. Dio ove Martine zauzetosti, poduzetnosti i odvažne otvorenosti jest isto ono pitanje koje najbliži, učenici, Isusu predbacuju kad je na lađi spavao: »Zar ne mariš?«, Nije ti stalo? (οὐ μέλει σοι Mk 4,38; Lk 10,40). Gospodin dopušta prigovor i pravi diplomatski pristup. Ne obraća se naime Marta svojoj sestri, nego uočava da je Isus Mariji autoritet.

Nije Isus protiv služenja, ta svoj život tako definira. Došao je zato da služi (διακονέω Mt 20,28). Primjećuje Gospodin zasigurno da ga je Marta primila u kuću (r. 38). I nije on za to da čovjek bude ostavljen sam, kao što je Marija to Marti učinila (r. 40). Isus samo objašnjava da je onaj dio – ne cijela stvar, nego dio (μερίς r. 42) – koji je Marija izabrala, valjan dio. Vrijedi. Bolji je – kako donosi naš prijevod. Isus cijeni njezin izbor. Što je ona izabrala, ostaje joj (r. 42).

2. popravljeno i prošireno izdanje, 5. 10. 2021.

Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.