Dva sina i vinograd (Mt 21,28-32)

O evanđelju na 26. nedjelju u god. A

Eugène Burnard, Dva sina (www.eugene-burnand.com)

Prizor iz Isusova naučavanja, njegov poučan primjer u Mt 21,28-32 s dvojicom sinova koje otac šalje u vinograd poznat je. Prvi sin odlazi na posao u vinograd, drugi ne. Premda nema otvorena sukoba, primjer izvrsno upozorava na ono bitno u svakomu našem međuljudskom konfliktu, a to su naši motivi i njihovo ispunjenje, naše nakane i njihovo izvršenje.

Evanđeoska pedagogija

Otac preuzima inicijativu i kod prvoga i kod drugoga sina. On pristupa i prvomu i drugomu. On oslovljava toplom, bliskom i dragom riječju: »sinko«, »dijete moje«. Ne traži dijalogiziranje i raspravu, ne pita za savjet i analizu, nego daje nalog. On šalje.

Prvi sin očituje slobodu koja vlada i samostalnost do koje je došao. Vidljivo je to i kada je rekao »ne« i kada se predomislio, kada se obratio. Drugi sin izražava svoju pokornost, nazivljući oca gospodarom, i svoju spremnost na posluh. Ali sve ostaje na riječima. Poteškoća je velika. Toliko je sebičan, toliko usmjeren na sebe da u svojemu odgovoru – otkriva nam izvorni biblijski jezik – kaže jednostavno: »Ja, Gospodaru.« Zastrašujuće je kako ističe sama sebe, doslovce svoj ego. I to je sve. Upadno je koliko se u svemu otac dobrohotno povlači u pozadinu, stavlja sinovima budućnost u ruke.

Pouka o Božjem kraljevstvu

Isus i njegovi slušatelji slažu se da je samo jedan izvršio volju očevu. Pouka smjera na prihvaćanje Božjega kraljevstva i upozorava na trajnu opasnost da oni koje držimo poganima i bezbožnima budu bliži Božjoj ljubavi od pobožnih vjernika.

Ali zgoda je na više načina poučna: Upozorava na to da sami snosimo rezultate svojih odluka i svojih djela. Ističe da kod nas ljudi postoje čisto intelektualne odluke i odgovor koji ostaje samo na usnama, prazno obećanje. Vjera bez djela mrtva je – zapisat će sv. Jakov. Pokornost, podložnost i samopodređivanje, izrasli iz unutarnje prisile i automatizma, ako nema srca i djelâ, jako su daleko od očeve volje. Ova Isusova pouka napokon prikazuje predragu i potrebnu mogućnost obraćenja.

Očeva uloga

Najpoučniji za nas može biti takt i mudrost oca. Njegova je volja obrađen i plodan vinograd. Njegova je volja slobodan i iskren odgovor. Njegova je volja obraćenje i aktiviranje raspoloživih sila. »Ovime se proslavlja Otac moj« – reći će otvoreno Isus svojima – »da donosite mnogo roda.«

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.