Došašće

Poslušajte: Andja Jakovljević

Došašće je najpoznatije i najdraže, prvo doba crkvene godine. To je vrijeme priprave za susret s Bogom koji dolazi. U središtu je adventus – njegov dolazak.

Evanđelje govori da će Isus opet doći i upozorava: »Bdijte i molite!« Zato se ljudi rado i u veliku broju rano izjutra okupljaju na mise zornice. Bog dolazi po svojoj riječi i po kruhu života.

S čime Sveto pismo završava, s tim Crkva počinje. Zajedno molimo: »Dođi, Gospodine Isuse!«

U došašću ponovno otkrivamo privlačnost mise i sakramenata.

Došašće je vrijeme obraćenja i duhovnosti. Za četiri nedjelje palimo četiri svijeće da bolje vidimo tko smo i tko nam dolazi u susret. Oko adventskoga vijenca obitelji se okupljaju na zajedničku molitvu.

Sa svakom svijećom odjekuje Božji usrdan poziv: »Vratite se k meni i ja ću se vratiti k vama!« U došašću su redovi pred ispovjedaonicama. Mnoge duše ponovno otkrivaju blagotvornu snagu sakramenta pokore. Potrebno je i lijepo je pomiriti se s Bogom, s ljudima i sa samim sobom.

U došašću, obično za Svetu Luciju, 13. prosinca, sijemo pšenicu u posude. I onda s divljenjem čekamo da nikne i do Božića naraste.

Došašće je omiljeno jer odgovara dubini ljudske naravi: čovjek je biće iščekivanja i čežnje. U ovim danima osobito postaje važan onaj dio svete mise koji kaže da »iščekujemo blaženu nadu: dolazak Spasitelja našega, Isusa Krista«.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.