Čovjekovo uzvišenje (Mt 23,1-12)

utorak 2. korizmenoga tjedna, subota 20. tjedna, 31. nedjelja (god. A)

Isus naviješta svojim učenicima i cijeloj zajednici radosnu vijest. Dok ih upozorava na licemjerne postupke, pokazuje im put uzvišenja i proslave.

Pravo je čovjekovo uzvišenje djelo Božje. To je zajedništvo s Uzvišenim, s Kristom proslavljenim, s Isusom kojega je jedan Otac naš, onaj na nebesima, uskrisio od mrtvih. Uzvišenje čovjekovo zbiva se na putu Marije, službenice Gospodnje, koja svoju neznatnost prepoznaje i priznaje. Bog je pogledao na njezinu neznatnost. Ljudski napor pritom malo može postići.

Božji zakon vodi čovjeka do pravoga uzvišenja i proslave. Isus traži od svojih učenika da slušaju i imaju povjerenja u riječi koje im se naviještaju. Tko čini i obdržava sve što kaže riječ Božja, bit će uzvišen.

Život u zajednici braće i sestara vodi do pravoga uzvišenja čovjekova. Jedan je vođa i jedan je učitelj naš. Jedan je Otac naš, onaj na nebesima, kojega tako često zazivamo: »Oče naš.« Tko živi kao član ove obitelji, bit će uzvišen.

Pismoznancima i farizejima možemo zahvaliti što naviještaju riječ Božju. Ali ljudskim snagama sazdano uzvišenje ne uspijeva. Uzvišenje i proslava koja počiva tek na govorenju šteti i ostavlja za sobom bolan i razoran rascjep između riječi i djela. Uzvišenje koje se oslanja samo na odjevne predmete i molitveni pribor, na titulu i dostojanstven pozdrav, lažno je i vodi u poniženje. To je stalna borba za ugled i za prva sjedala koja svi vide. Ostavlja čovjeka nezadovoljnim, praznim i frustriranim. Nije to poniznost nego poniženje.

Pravo čovjekovo uzvišenje pokazao nam je onaj najveći među nama, Sin Božji koji je ponizio sama sebe, Krist Gospodin koji je postao naš sluga.

@amdg.eu

Čovjekovo uzvišenje (Mt 23,1-12)

♬ original sound – Biblijski portal

usp.

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.