Zvanje grješnika (Mk 2,13-17)

Kako je carinik postao apostol

uz današnje Evanđelje: subota 1. tjedna; sv. Matej evanđelist, 21. rujna

Hendrik Terbrugghen, Poziv sv. Mateja

Živa i djelotvorna riječ Božja ostvaruje se na evanđeoskomu primjeru carinika Levija kada on na riječ Isusovu: »Slijedi me!« doista ustaje i ide za njim. Slijedi Isusa. Gdje carinik Levi pronalazi pokretačku snagu za nov početak? Zasigurno u pogledu Isusa Učitelja. »Isus ugleda Levija«, čitamo (Mk 2,14).

Isus nije samo omiljeni Učitelj koji je privlačio mnoštvo (Mk 2,13), nego ima oka i srca za osobnu, egzistencijalnu Levijevu situaciju. Vidi ga kako je zasjeo na cariničkoj stolici. Možda baš u njemu prepoznaje raskajana carinika o kojemu će jednom u prispodobi prozboriti kako stoji podalje u hramu, udara se u prsa i vapi: »Milostiv budi meni grešniku!« (Lk 18,13). Levi, sin Alfejev, koji nosi ime oca svećeničkoga roda, oca Levijeva plemena – na što je spao!? Umjesto da predvodi bogoslužje i prinosi žrtve Bogu, on ubire novac, i to za stranu vlast.

U opisu za Levija koji ustaje čitamo međutim onu istu riječ ἀναστάς (anastás – »on usta«, Mk 2,14; usp. 16,9) koja će poslije označiti slavnu i završnu pobjedu Isusovu, uskrsnuće. Stoga smijemo u Levijevu zvanju prepoznati najavu, predokus i odsjaj siline Isusova Uskrsa.

Mi smo ljudi bića koja traže nov početak. Pravo je potražiti izvor pokretačke snage i valjano se okrijepiti. Za nasljedovanje Krista traži se motivacija. Život u Crkvi specifičan je. Na okupu su mladi i stari. Mlada čovjeka može pokretati ambicija ili strahopoštovanje pred autoritetom, potreba za dokazivanjem ili pak neko drago srce njegove simpatije. Oni stariji možda će biti vođeni ugledom, potrebom zarade, ali možda će biti u opasnosti da misle kako je postignut ideal i savršenstvo kada ih više ništa ne pokreće. Isusov izlječiteljski pogled koji prepoznaje duhovnoga bolesnika i grješnika jedina je prava i jedina dovoljna motivacija. Jedino on brani od zlobnih optužbi i napada na tomu putu jer on je došao k bolesnima, on poziva grješnike (Mk 2,17).

Zajedništvo u blagovanju o kojemu izvješćuje Evanđelje ostvaruje se za oltarom u crkvi. Zajednički stol za kojim Isus sjedi s grješnicima euharistijski je stol i uza nj se raspoznaje čudesna činjenica. Nije tek Levi spremno pošao za Isusom. Markovo Evanđelje zanimljivo prikazuje stvari: mnogi su bili ondje, čitamo evo, i slijedili su ga (Mk 2,16).

Vidi: Molitva s carinikom Levijem

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.