Što to slušamo? (Lk 4,16–28)


Zidovi nazaretske sinagoge, okupani molitvama i časnim tonovima Božje Riječi, mirisali su onako kako se i danas može osjetiti u domu Božjemu. Na dan Gospodnji ondje bi se okupili vjernici, marljivi u Zakonu, i oni koji dođoše po čašu novoga nadahnuća za težak život koji ih je tvrdoglavo povlačio u dubine malodušja. A nađe se i onih koji su, eto, malo došli u sinagogu. Kako bi u mojim ušima odzvanjale riječi šezdeset prvoga poglavlja proroka Izaije dok ih čita mladi Rabbi koji se istom vratio u svoj kraj? Kada su mu pružili Sveto pismo, razmotao je svitak i pronašao tekst.

Pravi je podvig mudro progovoriti pred onima s kojima ste odrasli, dijeleći dogodovštine zabilježene tek u nestašnosti djetinjstva i prve mladosti. Oči novoga Učitelja, Nazarećanina, vedro i otvoreno, bez sustezanja i bez napadanja, susretale su poglede svih okupljenih kada je dovršio čitanje. Bijahu to mirne oči, obremenjene iskustvom puna čovještva. Govor milosti ispunio je drevni prostor.

Nije samo vrhuška moćnika u glavnome gradu odbacila i na smrt osudila Isusa. Lukino Evanđelje nedvojbeno pokazuje da smo to učinili već mi, njegovi znanci i sumještani, koji ga odmalena poznamo ili barem tako uporno mislimo.

Znaju Nazarećani i Izaiju i Iliju i Elizeja. Udovica, koja se od svojega uboštva zajedno sa sinom već spremala umrijeti, primila je čudesan dar. Stranac u službi stranoga kralja na proročku je riječ u vodama Jordana isprao bolest koja ga je nagrizala. Pripadnost narodu nije dosta da bi čovjek postigao spasenje Božje. Treba pažljivo proučiti dubinu i širinu Božjega Zakona koji traži da se svi spase i dođu do spoznaje. Treba ga srcem usvojiti i rukave zavrnuti…

Gospodine, u Nazaretu smo stali na svojemu pragu i nismo s Marijom rekli: »Da!« A ovoga se puta nije Riječ zalahorila na uho proroku. Ti si Riječ tijelom postala, da se do u smrt poniziš. Nisi ti Josipov sin, nego vječni Sin Oca koji je na nebesima.

Niko Bilić, SJ

vidi: Prorok u svom zavičaju

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

Jedan komentar:

  1. Lic. Carmen Vrljičak

    Gracias

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.