Molitva na Jordanu

ivan_isusMilosrdni Isuse, dopusti mi da danas opet čujem utješnu riječ da si mi blizu. Ti si sveti kralj koji pokazuje da Bog kraljuje među nama.

Otvori moje uši da čujem i poslušam tvoj sveti poziv: mene zoveš na obraćenje.

U središtu mojega bića kamen je koji ti svojom božanskom moći možeš pretvoriti u srce od mesa. Otac nebeski dao nam tvoje presveto Srce da učimo od njegove krotkosti i poniznosti.

Dopusti mi da zajedno s Ivanom Krstiteljem ispunjavam proročku riječ i pripravljam Tvoj put, staze po kojima ti hodiš – ponajprije u  mojem životu.
Kako je divno doći na rijeku božanskoga milosrđa koja teče iz tvojega srca. Ovdje mogu s kajanjem priznati sve svoje grijehe, sve zmijske laži koje su me zavele. Smijem nabrojiti sve muke koje mi savjest opterećuju.

Operi me, Gospodine, Duhom svojim, spali svu moju pljevu, sve dijelove mojega bića koje su besplodni.

Evo, dolazim preda te da od mene učiniš dostojna Abrahamova sina. Ti učini da budem istinsko dijete Oca nebeskoga! Amen

p. Niko Bilić SJ

Pogledajte na LTV:

 

Duhovnost

Mali put sv. Male Terezije – danas

Evo kako je to bilo u emisiji HKR “Od Krista pozvani” na prvu nedjelju Došašća, 27.11.2016. u 10.00.

Poslušajte! Što je poziv Karmela i po čemu je specifičan? Koja je posebnost duhovnosti Maloga puta sv. Male Terezije te kako Karmel shvaća molitvu i šutnju? Kako je doživljaj osobnoga susreta s Kristom promijenio jedan životni put – govori s. Danijela Terezija od Svete obitelji – poglavarica Karmela sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću

Hvala s. Danijela iz Karmela sv. Male Terezije! Hvala gđa. Svjetlana Đuran i Hrvatski katolički radio!

Duhovnost

Bez riječi

O Isusovoj majci Mariji. Iz doba dok je audio snimanje bilo vrlo skromno, priprosto…

Poslušajte (.wav, 3:21 min, 1.37 MB):

Suza je natopila oko. Lice drhti u grču koji kazuje što se zbiva u duši majke. Srce kuca – udara! – zajedno sa srcem Raspetoga. Nama je kalvarijski prizor poznat s mnogih slika, a ova žena tu neshvatljivu strahotu gleda prvi put, bez tumačenja, bez utjehe. Bez riječi.

Davno se prorok Ilija, koji treba najaviti Dan Božji, popeo na goru Karmel. Sad se Gospa sa svojim Sinom uspela na golgotsku uzvisinu. Majčino srce sve bi dalo da Sina spasi. Prelijepo lice koje prijeti da će od ljute boli u hipu ostarjeti, ruke koje se pružaju na čas, pa opet od nemoći klonu, bez riječi govore: »Evo, uzmite mene! Moje ruke probodite, moje srce…!« Usne su opet i opet zatreperile kao da će u taj čas prozboriti. Ali nisu.

Trideset je ljeta minulo otkako je, ponesena anđeoskom riječju, zanosnu hvalu zapjevala. Kad su ga pronašli u hramu, žalosna, pitala je za razlog. Na svadbi je izrekla zapovijed koja je odisala povjerenjem. A sada šutke stoji. Bez riječi sluša nalog: I dalje je majka. Nijedne riječi optužbe za one koji su se razbježali. Nijedne riječi prigovora kad se činilo da ga je i Bog ostavio.

S udarcima čekića sve jasnije razumije proroštvo starca Šimuna. Netremice gleda kako se trnje zabija u lice Sina. »Je li to čas koji si dostojanstveno najavio u Kani? Kao da si tražio da se ne miješam, da me poštediš ove grozote.« Ali majka ostaje uza svog sina, bez riječi.

Nije to svršetak. Kao onda, nakon tri dana opet će ga naći. Evanđelje ne spominje taj susret, ne zapisuje radosne riječi koje je izgovorila jer one pripadaju samo Sinu. Još jednom pojavit će se usred apostola koji postojano mole. A potom, dvanaest zvjezdica zablistat će na barjaku Žene na nebu, Zaštitnice s karmelskog vrhunca. Nenametljivo, bez riječi, bdije nad starim kontinentom i zove na novo obraćenje. Nije li upravo iz portugalske Fatime pozvala da okajemo svoje grijehe? Europo, otvori širom vrata Otkupitelju!

Niko Bilić, SJ

Glas Koncila, broj: 28 (1568), 11.7.2004.

Duhovnost

Filozofija i mistika

jdelacruzBogu hvala! Uz pomoć sve bolje tehnike bilo je moguće “iskopati” i oživjeti “stari” spis iz 1991.
Pa neka bude ovdje na slavu Božju!

Živi plamen ljubavi i filozofija
– razmišljanja o mistici sv. Ivana od Križa (.pdf)

Duhovnost

Ruta na AMDG

Ruth In the FieldsRutina primjenjena solidarnost  (.ppt)

Knjiga o Ruti

Rutina primjenjena solidarnost

Poslušajte: Ruta (1)

Ruta (2)

 

11.01.16. Lik Rahabe; Ruta i Boaz (.ppt)

Duhovnost

Milosrdni Isus

Logo_Radio_MariaEvo, hvala Bogu, pred zaključak Godine milosrđa ovako smo na Radio Mariji u subotu, 5. studenoga 2016., na Blagdan svih svetih iz Družbe Isusove razgovarali o Milosrdnom Isusu i molili uz pratnju lijepih korala.

Hvala urednici i redatelju, hvala, Radio Maria Croatia!

Urednica i voditeljica: prof. Andja Jakovljević
Ton majstor i tehnički urednik: Marjan Agičić

Poslušajte: Milosrdni Isus – Evanđeoski izvještaji o Kristovu milosrđu

 

Duhovnost

Pastoral Roma

holyfacejesus

“Isus Krist je lice Očeva milosrđa.” Papa Franjo

Dok svim Romima iskreno čestitamo dan njihova jezika, Bogu zahvaljujem što se još jedan mali korak u programu cjeloživotnoga učenja ostvaruje u suradnji između našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti i Ureda Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma:

Pregled izlaganja: PDF * Milosrđe u Bibliji – na 8. nacionalnom susretu djelatnika i suradnika u pastoralu Roma u Hrvatskoj, u subotu, 5. studenoga 2016. u Kući Rehobot, Zagreb, Srebrnjak 127. Poslušajte (zvučni zapis):

Preuzmite (download): Milosrdje u Bibliji (.mp3, 33min, 31MB)

8susret_pastoralroma

Foto: Marija Belošević

cropped-grbFFDI.jpghbk

Duhovnost