Molitva s bogatim mladićem

koji je žalostan otišao (Mt 19,16-22)

Dok odlazim, žalost mi ispunja dušu. I tvoj prvak apostol, Petar, ražalostio se, Gospodine, kad si ga treći put pitao o njegovoj ljubavi. Ali on je ostao uza te. Išao je za tobom.

Znaš da su me zanos i vruća želja da činim velike stvari dovele k tebi. Čežnja za vječnim životom vukla me je. Moj razgovor s tobom – to je bila moja molitva. Čuo si moje želje, moja ponovljena pitanja.

Poučio si me da je Bog dobar. Podsjetio si me na zapovijedi da čuvam život i bračnu ljubav i vlasništvo i istinu, da ljubim sebe i bližnjega jednakom mjerom.

Znaš, Gospodine, da u mom srcu živi želja za savršenstvom koje od tebe dolazi, tvoje je. Ti si savršen. Svojim silama ne mogu. Bez tebe ništa ne mogu.

Pozovi me! Reci mi: “Vrati se!”
I hoću. Svoja ću zemaljska dobra i sve talente duše svoje predati u tvoje ruke; i svoje grijehe. A ti – ti mi daruj svjetla i snage da vidim tvoje siromahe i da za tobom idem.

Niko Bilić, 21.8.2017.
Duhovnost

Gdje je nebesko kraljevstvo?

Evo na Laudato TV novi Razlog nade: o nebeskom kraljevstvu! Hvala od srca vama, vrijedni radnici, marljivi molitelji, velikodušni donatori! Ako se želite uključiti, znate: ovdje je http://klubprijatelja.laudato.tv/ Dođite, pomozite!

MOLITVA ZA ULAZAK U KRALJEVSTVO BOŽJE

Dobri Gospodine, sveti Učitelju naš! Daruj mi danas pozorno uho da čujem kako govoriš o onom jednom, najljepšem, najvrijednijem i najpoželjnijem.
Ti si pravo bogatstvo, ti si Gospodine, skriveno blago! Tvoje srce, ljubavlju ispunjeno, dragocjen je biser. Tvoje otkupiteljsko božansko milosrđe široka je mreža koja sve želi dohvatiti jer ti si ribar ljudi.
Otvori moje oči da vidim kako to Otac nebeski vlada. On jedini dobar, posve moćan i i posve skroman, skrovit. Njegovo kraljevanje, sveta vladavina neba – to je ono jedno što je potrebno!
Zapali u meni svetu vatru da sve svoje spremno dam. Ražari cijelo moje srce, moju dušu, svu moju snagu – i ja, evo, krećem. Idem za tobom, za tvojim stopama.
Uhvati me cijeloga u svoju nebesku mrežu. Svojim božanskim sudom oduzmi od mene moje grijehe. Izbaci i spali sve što nije pod tvojom vlašću.
U svojoj dobroti ostani Gospodine, ostani koliko treba da razumijem tvoju pouku, da sve ovo razumijem. Amen.

Duhovnost

Novi “Razlog nade” na Laudato TV

Evo novi “Razlog nade”na Laudato TV – obiteljskoj televiziji – suradnici našega FFRZ-a. Najljepše Evanđelje o odmoru za kojim duša žudi. Hvala, dragi, vjerni suradnici – umjetnici tona i slike! Hvala vama prijatelji, podupiratelji koji svojim molitvama i donacijama omogućavate ovo djelo u Hrvatskoj: http://klubprijatelja.laudato.tv/!

Duhovnost

Propovijed na mladoj misi u Cvitoviću

Hvala Bogu! Ovo je zapravo čestitka vlč. Peri Jurčeviću koji je služio svoju mladu misu u župnoj crkvi sv. Nikole u Cvitoviću u subotu, 8. srpnja 2017. Velika, velika hvala domaćinima na raskošnoj gostoljubivosti!

Propovijed na mladoj misi:

Duhovnost

Osnove biblijske duhovnosti

Nastaje evo novi online video-udžbenik: Osnove biblijske duhovnosti u koprodukciji našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti i Laudato TV – obiteljske televizije. Bogu hvala! Hvala svim vrijednim suradnicima na #LTV!

 

Duhovnost

Evanđelje na Dan državnosti 2017.

Bogu sam zahvalan i radostan što sam upravo za Dan državnosti mogao čitati i razmišljati o važnom odlomku iz Evanđelja. Sjećao sam se kako nas je sv. Ivan Pavao II. učio o istoj dužnosti Crkve i države: dobro pojedinca, dobro obitelji i zajedničko dobro. Hvala Laudato TV! Hvala svim suradnicima i podupirateljima!

Molitva za svetu hrabrost

Podari mi Gospodine pažljivo oko da vidim vrapčića kako živahno skakuće, veselo cvrkuće i traži hranu koju mu ti darivaš.
Otvori moje oči da vidim siromaha koji trpi pa da pomognem koliko god mogu.
Pokaži mi bližnjega koji sa svojim ljudskim ranama stoji pokraj mene. Evo ti moje riječi i moje ruke da po njima ublažiš bol, utješiš dušu.

Pokaži mi Gospodine da dobro poznaješ moje tijelo jer ti si u tijelu živio. Svaku vlas na meni poznaješ. Dok dišem i srce mi kuca, dok krv teče mojim žilama ti mi pokazuješ kako je krhak i kako je dragocjen moj život. Daj mi osjetiti koliko sam tebi vrijedan. Tvoja sveta smrti i tvoje uskrsnuće izvor su mojega samopoštovanja. Jer sam tvoj, jer si me uzeo za sebe mogu se pouzdati u sebe.
Čuvaj me od Napasnika i Protivnika kojega izbliza poznaješ i u pustinji si ga pravim imenom nazvao. Tvoja je riječ jača. Ti si, Gospodine, snažan junak i pobjednik.

Daruj mi svetu hrabrost! Priznajem i znam da je cijeli moj život u tebi. Tebi povjeravam svoje pravo, ti vodi moj boj. Ti me čuvaš od spletki i manipulacija, od ljudskih prijevara i nasilnih napada.
Podari našim obiteljima, podari cijeloj našoj domovini onaj život koji ti želiš da imamo, zbog kojega si došao na zemlju. Daj nam smjelosti da iskreno pogledamo kako si nas u važnim trenucima naše povijesti vodio. Možemo hrabro s tobom iznova započeti. Daruj nam i opet sama sebe, Živote naš!

p. Niko Bilić, SJ

Duhovnost

Nedjeljno evanđelje na Laudato TV

Hvala Bogu, posloženo! Čitanje i tumačenje nedjeljnoga evanđelja na Laudato TV – obiteljskoj televiziji:

Duhovnost