Izvor vlasti

Marija Bistrica_svetisteU vremenu zabune, rušenja, pakla, evo kako to bijaše s umirovljenicima u (inter)nacionalnom Svetištu u Mariji Bistrici. Čas smirenja, pogled unaprijed!

Na nedjeljnoj misi, 19. lipnja 2016., s hodočasnicima-umirovljenicima iz Zagreba i okolice, iz Splita s Brda! Poslušajte!

Hvala Radiju Marija Bistrica!

Duhovnost

“Poziv” – himna za Modrave

modraveJučer objavljeno! Bravo i hvala: Vladimir, Tamara, Marija… SKAC!

Poslušajte, prijavite se za Modrave!

POZIV

Tekst: Marija Selak –  Glazba: Tamara Perc

Izvođači:
Gitare akustične i solo: Tamara Perc; Klavir: Katja Malvoni; Gitare električne: Vladimir Čavec; Lead vokal: Tamara Perc; Aranžman: Tamara Perc, Vladimir Čavec, Katja Malvoni; Pjevači: SKAC zbor

Sound i produkcija: Vladonie na FB; Homerecording Studio Mad Mix
Izvođačka i mehanička prava: Tamara Perc i Vladonie
19.06.2016.

Duhovnost

Hrvatski vatrogasci u Mariji Bistrici

Ovako je to bilo jučer! Evo programatskoga govora s hodočašća naših vatrogasaca u Mariju Bistricu u nedjelju, 29. svibnja 2016. Ako ste htjeli poslušati… Od srca hvala vrijednoj ekipi HRT koja nas je povezala s cijelom domovinom!!! Pomolimo se za novu upravu i g. Barišića!
(“13 godina” ispravljeno je na vrijeme u “13 stoljeća”, ali “žive vatre” na kraju, trebale su dakako biti “žive vode” – lapsus! 🙂 ).

video:

tekst:

Draga braćo i sestre, poštovani čuvari naših ljudskih života od požara i vatrene stihije, poštovani predstavnici najviših građanskih vlasti, dobro došli u Mariju Bistricu! Ovdje iznova otkrivamo što je pravo i jedino Kristovo evanđelje (usp. Gal 1,7). Ono nas uči da, evo, i danas zajedno molimo: Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod moj krov (usp. Lk 7,6). Ali ti reci svoju božansku riječ koja stvara svijet, riječ koja ima moć zapovijedati (usp. Lk 7,7). I duša će mi ozdraviti. Požar grijeha i nevjere, mržnje i podjele, zaustavit će se. Gospodine, svojom riječju  ugasi našu vatru!

Hodočašće hrvatskih vatrogasaca nije tek slavlje. Ovo je dubinsko, molitveno, duhovno promatranje kako je Gospodin umro za nas u najvećim mukama, a onda je slavno uskrsnuo. Upravo vi, poštovani vatrogasci i vatrogaskinje, znate što je ljudsko tijelo opekotinama osakaćeno. Takvo bijaše Kristovo tijelo od bičeva i trnove krune, od teškoga križa, čavala i koplja. Vi, vatrogasci, znate što to znači izbaviti živoga čovjeka, spasiti život usred požara. Tako je Otac nebeski uskrisio Isusa.

Prečasni monsinjore Zlatko, želim Vam zahvaliti što me još jednom pozivate da na ovom svetom mjestu, kod Majke Božje Bistričke, uputim riječ – kao apostol Pavao – ne od ljudi, ni po kojemu čovjeku, nego po Isusu Kristu i Bogu Ocu (Gal 1,1). Dopustite mi da se prisjetim kako je Papa Vas, čuvara ovoga Svetišta, postavio za monsinjora, za svojega papinskoga kapelana. U Vama je pronašao slugu koji mu je veoma drag, kao onaj u evanđelju (Lk 7,2). Ovo Svetište dokazuje da je Crkva jedna kao što su vatrogasci po cijelom svijetu jedno. Ovo svetište Marija Bistrica živi je dokaz kako je točno kralj Salomon molio (usp. 1 Kr 8,41). I tuđinac, kao i domaći ovdje pred Majkom Božjom Bistričkom nalazi Božje milosrđe – ovdje u ovoj oprosnoj, jubilarnoj crkvi, tko god prođe kroz sveta vrata.

U ovome nacionalnom Svetištu vama poštovani vatrogasci i vatrogaskinje, u Božje ime kažemo: “Hvala!” Kad god ste spasili naš dom od vatrene stihije bili ste poput ovoga evanđeoskoga dobročinitelja koji voli Božji narod, i sinagogu im je sagradio (usp. Lk 7,4), i to baš u gradu Kafaranaumu u kojemu se Isus, Učitelj, nastanio (Mt 4,12). Zato ga poštuju židovski starješine i kažu: “Dostojan je!” (Lk 7,4).

Vi, vatrogasci, znate najbolje što je smrtna opasnost kao kod sluge iz evanđelja koji je bio na umoru, samo što ne izdahnu (Lk 7,2). Zato vaša molitva danas više vrijedi dok gledamo kako domovini prijeti smrt, dok neki žele rasap države, državu bi neki htjeli razoriti, još više dok slušamo kako, oni koji to dobro znaju i stručno proučavaju, mi kao narod izumiremo. Vi, vatrogasci, znate što je to pobrinuti se za bližnjega kao što je to evanđeoski rimski satnik učinio (Lk 7,3). Vi ste danas poput onih prijatelja koje je poslao k Isusu (7,6), vi ste predstavnici cijeloga naroda.

Zajedno molimo danas upravo za one kojima smo kao narod dali svoj glas i tako ih postavili da služe svojemu narodu, da budu poput evanđeoskoga sluge. Molimo: “Gospodine Isuse, ugasi vatru našega grijeha!” ova jubilarna Godina milosrđa donijela nam je povijesni čas da su na čelu Republike i Sabora i Vlade osobe su koje s Crkvom ponavljaju: “Gospodine, reci riječ!” Stoga se ovdje u Svetištu, gdje je sve počelo 1984. na Nacionalnom euharistijskom kongresu, ovdje, gdje je Sveti Otac blaženim proglasio našega Kardinala koji je strpljivo gasio i vatru fašizma i nacizma, i vatru komunizma, ovdje u Svetištu sjećamo se kako je Vatikanski sabor već prije pola stoljeća pravu terapiju propisao: obraćenje srca (Unitatis redintegratio, br. 7). Sve naše reforme ponajprije traže reformu srca koja počinje našom iskrenom molbom: “Gospodine, nisam dostojan, ali ti reci riječ!”

Već punih 13 stoljeća ovaj Božji narod dobro zna da niti čistke niti ucjene ništa ne vrijede, nego valja ugasiti požar grijeha u vlastitom srcu. Ovdje pred likom Majke Marije koja je odgajala Božjega Sina sjećamo se baš toga stoljetnoga iskustva. Djeca će nam imati dobre škole samo ako temeljito i odvažno prihvatimo Krista, Učitelja i njegovo – jedino – evanđelje (usp. Gal 1,6s). Prije svake reforme potrebna nam je forma, a to je život, obitelj, domovina koje vi, poštovani vatrogasci, čuvate.

Pravi je trenutak danas za smirenu, duboku molitvu. Nakon Hrvatske vojske u crkvi Svete Mati slobode prekjučer, nakon svečane uspomene na prvo postrojavanje naših branitelja i nakon ozbiljnoga poziva Predsjednice da prestanemo s podjelama, evo, vi ste, poštovani vatrogasci i vatrogaskinje, ovdje u Mariji Bistrici. Zajedno molimo da žive vode božanskoga milosrđa ugase vatru naših grijeha, neka mlaz Kristove ljubavi ugasi požar sve naše nevjere. Amen.

Cijelo bogoslužje možete pogledati na novoj usluzi HRTi:
https://hrti.hrt.hr/#/video/show/2321358/misa-marija-bistrica-29-svibnja-2016

Duhovnost, Iz iskustva

Hod za život

Sutra, u subotu, 21. svibnja 2016. Dođite, pozovite, osokolite, podržite!

Marijo, Kraljice svibnja, moli za nas!

hodzazivotŠTO:
hod za život „Za život,obitelj i Hrvatsku“

KADA:
subota, 21. svibnja 2016., 10-14 sati

GDJE:
Zagreb

Trg kralja Tomislava – Zrinjevac – Trg bana J. Jelačića

PROGRAM NA TRGU

Duhovnost

“Fakultetska misa” četvrtkom u 12:15

shining dove with rays on a dark golden background

Sutra u četvrtak, 12.5. 16. na blagdan omiljenoga sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Godine milosrđa, molimo zajedno u našoj župnoj crkvi na Jordanovcu… Dođite, potaknite, osokolite!

POŠALJI DUHA SVOJEGA – molimo s cijelom Crkvom. Sutra je nova prigoda! Dobro došli na “Fakultetsku misu” svi studenti, profesori, djelatnici! Molimo opet za darove Duha Svetoga, pogotovo u čas novih vatrenih podjela u domovini.

https://www.facebook.com/studentski.kapelan.jordanovac/photos/a.124676190971936.19495.124658467640375/839909759448572/?type=3

Duhovnost

Lidija – europska vjernica

(Dj 16,11-15.40) – Poslušajte! (od 23.02.09.)
ElkinsMaria-LydiaSellerOfPurple2004LargeIskustva pokazuju da je često žena aktivnija, ustrajnija i više čini za zajednicu. Prisjetimo li se prve europske vjernice Lidije koja je poimence ušla u Sveto pismo (Dj 16,14.40), to će se potvrditi. Otkrivamo kako u zasluzi Sv. Pavla da na europski kontinent dođe Kristova radosna vijest Lidija ima bitnu ulogu. O tome izvješćuju Djela apostolska  upravo u onom posebnom dijelu gdje se pojavljuju izvještaji u prvom licu množine (16,10). Pisac Luka svjedok je i očevidac.

Malo je podataka o Lidiji ali važni su. Ponajprije znamo da je boravila u Filipima (Dj 16,12) koji bijahu rimska kolonija, nazvana po velikom Makedoncu. Prema kratkom opisu u Bibliji Lidija se očituje kao gostoljubiva gospodarica i europska vjernica. Ušla je u Sveto pismo imenom (Λυδία v14.40) i svojim riječima koje upućuje apostolima (v15).

Ključan je to dio povijesti kršćanstva jer je na apostolskom koncilu u Jeruzalemu odlučeno da se onaj koji želi pristupiti vjeri u Krista ne mora prije toga podvrgnuti Mojsijevu Zakonu (Dj 15). Pavao je na trostruku Božju intervenciju došao u Europu. Dvaput ih Duh zaustavlja da ne idu drugamo (Dj 16,6s), i potom Pavao još ima viđenje u kojem čuje poziv da prijeđe u Makedoniju (v9). Evanđelje prvi put stiže na “stari kontinent”. U doba kada Europa iznova traži svoje jedinstvo i zajedništvo, Lidija je važna utjeha i nadahnuće.

Riječ je o prijelomnom trenutku u Pavlovu životu kad se bio rastao od Barnabe koji ga je prvi bio doveo u krug apostola (15,39). Pavao također doživljava upravo u Filipima da je bačen u zatvor. To je za nj prvo iskustvo utamničenja (16,24).

Lidiju upoznajemo kao “bogobojaznu” (σεβομένη τὸν θεόν, štuje Boga Dj 16,14). Stručan je to izraz koji označava osobu koja se pridružuje vjernički – kao duhovna i praktična “simpatizerka”, ali ne i pravno starozavjetnom narodu Božjemu. Ona štuje Boga ali nije ušla u židovsku zajednicu. Susrećemo je kao osobu koja sluša (v14). Poštuje i koristi subotnji dan svetog počinka kad se može posvetiti duhovnim stvarima. I u našoj suvremenoj raspri o neradnoj nedjelji jedino će teološki razlozi dati pravo i dovoljno utemeljenje. Lidija je spremno prihvatila da Bog djeluje na nju. Pismo svjedoči da je “Gospodin otvorio njezino srce te je prihvatila što je Pavao govorio” (v14).

Lidija je tamo gdje je molitva. Moli, ali nije preuzela praksu opterećenu – kako evanđelje kaže – mnogim ljudskim predajama (Mk 7,8). Zadržava distancu. Nije prihvatila predaju starih protiv koje je Isus ustao, nego Kristov zakon. Nije se predala onome od čega je i Pavao, farizej od farizeja, odustao. Obratila se i bila je krštena (Dj 16,15). Pri tom je, svjedoči Pismo, sam Bog na djelu u njezinoj duši.

O njezinu statusu i zanimanju znamo da je trgovala purpurom odnosnom grimizom (Dj 16, 14). Pritom dakako nećemo pomisliti na ljubaznu prodavačicu u nekoj trgovačkoj kući, nego radije na poduzetnicu i vlasnicu koja je kadra organizirati nabavu i prodaju dragocjenog materijala i bogatih odjevnih predmeta. Sposobna je to i imućna žena. Ona je gospodarica koja ima svoj dom, svoju kuću (16,15). Svi će oni s njom prihvatiti krštenje.

Zanimljivo kako se ta moćna žena pridružuje zajednici ostalih žena koje su se okupile u molitvenom prostoru pokraj rijeke da poslušaju Pavla i njegove pratioce (v13). Ne izdvaja se i ne gleda ih s visoka.

Njezin autoritet i snaga, prodornost njezine osobe bit će vidljiva i kad bude pozvala apostola i njegove drugove da svrate u njezin dom. “Prisilila nas je” piše Luka u svetom tekstu (v15) dokazujući kako je Lidija osoba koja zna zapovjediti i provesti – pa i nametnuti – svoju volju.

Ipak, kad je primila krštenje ona se svjesno i odlučno podvrgava sudu apostola. “Vi prosudite jesam li vjerna Gospodinu!” – traži ona (v15). Lidiji je važno da njezina vjernost nije samo u intimnosti srca, nego da djeluje i bude plodna.

Pavao i njegov pratilac bit će u Filipima žrtve “mafijaškog”, smišljenoga napada. Išibani, završit će u zatvoru. Nakon što su pušteni Lidija ih opet hrabro prima (Dj 16,40). Ostaje prijateljski vjerna, samu sebe izlaže. Pred Lidijinim primjerom nameće nam se pitanje znamo li biti dobri prijatelji i kad dođu nevolje. Još više, posljednji podaci o njoj ispit su nam o tome što činimo za vjerničku zajednicu s kojom i u kojoj živimo. Posve kratak izvještaj napominje da se u Lidijinoj kući okupljaju “braća” (ἀδελφόι v40) tj. Kristovi vjerni. “Braća” bit će baš kod Pavla znak raspoznavanja i ključna riječ za kršćane i prije nego se tako nazvaše u Antiohiji. Kad Sveto pismo veli da su Pavao i njegov pratilac ondje “obodrili” (παρακαλέω v40) – utješili, osokolili – braću, to onda s pravom smijemo shvatiti kao propovijed koju su im uputili. Nećemo pogriješiti ako uz propovijed pomislimo i na lomljenje kruha, pa onda i Lidijinu kuću prepoznamo u nizu onih gdje se u počecima kršćanstva slavila Euharistija (Dj 2,46). Lidija daje na raspolaganje svoj dom. Ona okuplja živu Gospodnju zajednicu – Crkvu.

(26.10.08.; 15.01.09.; 28.05.09.; 24.02.10.; 12.01.13.) 25.4.16.

N. Bilić SJ

Duhovnost

Lidija u Svetom pismu

Bogu hvala, još jedan “projekt” cjeloživotnoga učenja u suradnji našega Fakulteta filozofije i religijskih znanosti i Karmela sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću, u uskrsnom vremenu, u nedjelju, 24. travnja 2016.:

PDF * Lidija i redovnica danas (.ppt) * Lidija, europska vjernica * Počeci europske Crkve * Molitva s Lidijom

Hvala od srca sestrama karmelićankama!

Duhovnost