Zaziv Duha Svetoga

na početku 45. obiteljske ljetne škole:

HolyFamilybyGutierrezPokaži nam Gospodine, svoje milosrđe i spasenje svoje daj nam! Daruj nam danas svoj božanski Dah koji je u svetom početku učinio da mi ljudi budemo žive duše. Pošalji nam Duha po kojemu si stvorio čovjeka, muško i žensko. Po tvom Duhu tvoja smo slika. U svojem Duhu blagoslovio si nas i pozvao na plodnost i rast. Pošalji nam Duha koji je u svetim počecima lebdio nad vodama kao što će sići nad tvojega ljubljenog Sina nad vodama krštenja. Pošalji nam Duha da lebdi nad živom vodom naših obitelji!

Pokaži nam Gospodine milosrđe svoje i spasenje svoje daj nam! Pošalji nam Duha koji započinje milosrdni plan tvoje sućuti s nama. Podari nam Duha koji je u skromnoj tišini Nazareta sišao na Djevicu da je učini Majkom tvojega Sina. Pošalji nam Duha u kojemu Ti, Oče, proglašavaš identitet, vrijednost i karakter svojega Sina. U njemu Tvoja je milina, tvoja radost, ugoda Tvojega milosrdnoga Srca. Daj nam Duha u kojemu te Sin slavi i govori: »Da, Oče, tako se Tebi svidjelo«. Pošalji nam Duha koji će obnoviti ljubav roditelja prema djeci i ljubav djece prema roditeljima.

Obdari nas Duhom koji Kristove učenike čini braćom i sestrama! Daruj nam Duha koji daje da se razumijemo pa makar nam jezici bili različiti. Tvoj Duh vodi u svu istinu. Ispuni naše obitelji Duhom koji će nam probuditi sjećanje i dozvati nam u pamet riječi koje nam je Isus, naš Spasitelj i Učitelj, govorio. Pošalji nam svetoga Tješitelja i pomoćnika, koji se odaziva na naš vapaj i pritječe upomoć u našim obiteljskim nevoljama!

25.8.2016.

p. Niko Bilić, SJ

Duhovnost

45. obiteljska ljetna škola

Odgoj za karakter, vrednote i milosrđe

plakat 2016Dobro došli svi na
45. OBITELJSKU LJETNU ŠKOLU
Obiteljskoga centra FTI-a u Zagrebu

od četvrtka, 25., do subote, 27. kolovoza 2016.
Zagreb, Jordanovac 110

Program se može pratiti i djelomično – ulaz slobodan

Pregled programa

Pregled programa

Kako doći do Škole?

Gdje smo

Ovako smo jučer razgovarali na Laudato TV

Pogledajte, pozovite, osokolite…! Hvala Laudato TV!

Duhovnost

Razlog nade na Laudato TV

Ovako je jučer Laudato TV dao da zasja Kristovo iskustvo s Martom i Marijom – razlog nade svim ljudima dobre volje!

Hvala, Laudato TV! Hvala svima koji radom, molitvom, novcem, osobno podupiru Laudato TV!

Duhovnost

Razlog nade na Laudato TV

Evo kako je danas Laudato TV – obiteljska televizija svima dobre volje pružila razlog nade uz lik milosrdnoga Samarijanca (Lk 10,25-37):

Hvala, Laudato TV! Hvala svima koji molitvom, radom, donacijom, promidžbom pomažu Laudato TV!

Duhovnost

Izvor vlasti

Marija Bistrica_svetisteU vremenu zabune, rušenja, pakla, evo kako to bijaše s umirovljenicima u (inter)nacionalnom Svetištu u Mariji Bistrici. Čas smirenja, pogled unaprijed!

Na nedjeljnoj misi, 19. lipnja 2016., s hodočasnicima-umirovljenicima iz Zagreba i okolice, iz Splita s Brda! Poslušajte!

Hvala Radiju Marija Bistrica!

Duhovnost

“Poziv” – himna za Modrave

modraveJučer objavljeno! Bravo i hvala: Vladimir, Tamara, Marija… SKAC!

Poslušajte, prijavite se za Modrave!

POZIV

Tekst: Marija Selak –  Glazba: Tamara Perc

Izvođači:
Gitare akustične i solo: Tamara Perc; Klavir: Katja Malvoni; Gitare električne: Vladimir Čavec; Lead vokal: Tamara Perc; Aranžman: Tamara Perc, Vladimir Čavec, Katja Malvoni; Pjevači: SKAC zbor

Sound i produkcija: Vladonie na FB; Homerecording Studio Mad Mix
Izvođačka i mehanička prava: Tamara Perc i Vladonie
19.06.2016.

Duhovnost

Hrvatski vatrogasci u Mariji Bistrici

Ovako je to bilo jučer! Evo programatskoga govora s hodočašća naših vatrogasaca u Mariju Bistricu u nedjelju, 29. svibnja 2016. Ako ste htjeli poslušati… Od srca hvala vrijednoj ekipi HRT koja nas je povezala s cijelom domovinom!!! Pomolimo se za novu upravu i g. Barišića!
(“13 godina” ispravljeno je na vrijeme u “13 stoljeća”, ali “žive vatre” na kraju, trebale su dakako biti “žive vode” – lapsus! 🙂 ).

video:

tekst:

Draga braćo i sestre, poštovani čuvari naših ljudskih života od požara i vatrene stihije, poštovani predstavnici najviših građanskih vlasti, dobro došli u Mariju Bistricu! Ovdje iznova otkrivamo što je pravo i jedino Kristovo evanđelje (usp. Gal 1,7). Ono nas uči da, evo, i danas zajedno molimo: Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod moj krov (usp. Lk 7,6). Ali ti reci svoju božansku riječ koja stvara svijet, riječ koja ima moć zapovijedati (usp. Lk 7,7). I duša će mi ozdraviti. Požar grijeha i nevjere, mržnje i podjele, zaustavit će se. Gospodine, svojom riječju  ugasi našu vatru!

Hodočašće hrvatskih vatrogasaca nije tek slavlje. Ovo je dubinsko, molitveno, duhovno promatranje kako je Gospodin umro za nas u najvećim mukama, a onda je slavno uskrsnuo. Upravo vi, poštovani vatrogasci i vatrogaskinje, znate što je ljudsko tijelo opekotinama osakaćeno. Takvo bijaše Kristovo tijelo od bičeva i trnove krune, od teškoga križa, čavala i koplja. Vi, vatrogasci, znate što to znači izbaviti živoga čovjeka, spasiti život usred požara. Tako je Otac nebeski uskrisio Isusa.

Prečasni monsinjore Zlatko, želim Vam zahvaliti što me još jednom pozivate da na ovom svetom mjestu, kod Majke Božje Bistričke, uputim riječ – kao apostol Pavao – ne od ljudi, ni po kojemu čovjeku, nego po Isusu Kristu i Bogu Ocu (Gal 1,1). Dopustite mi da se prisjetim kako je Papa Vas, čuvara ovoga Svetišta, postavio za monsinjora, za svojega papinskoga kapelana. U Vama je pronašao slugu koji mu je veoma drag, kao onaj u evanđelju (Lk 7,2). Ovo Svetište dokazuje da je Crkva jedna kao što su vatrogasci po cijelom svijetu jedno. Ovo svetište Marija Bistrica živi je dokaz kako je točno kralj Salomon molio (usp. 1 Kr 8,41). I tuđinac, kao i domaći ovdje pred Majkom Božjom Bistričkom nalazi Božje milosrđe – ovdje u ovoj oprosnoj, jubilarnoj crkvi, tko god prođe kroz sveta vrata.

U ovome nacionalnom Svetištu vama poštovani vatrogasci i vatrogaskinje, u Božje ime kažemo: “Hvala!” Kad god ste spasili naš dom od vatrene stihije bili ste poput ovoga evanđeoskoga dobročinitelja koji voli Božji narod, i sinagogu im je sagradio (usp. Lk 7,4), i to baš u gradu Kafaranaumu u kojemu se Isus, Učitelj, nastanio (Mt 4,12). Zato ga poštuju židovski starješine i kažu: “Dostojan je!” (Lk 7,4).

Vi, vatrogasci, znate najbolje što je smrtna opasnost kao kod sluge iz evanđelja koji je bio na umoru, samo što ne izdahnu (Lk 7,2). Zato vaša molitva danas više vrijedi dok gledamo kako domovini prijeti smrt, dok neki žele rasap države, državu bi neki htjeli razoriti, još više dok slušamo kako, oni koji to dobro znaju i stručno proučavaju, mi kao narod izumiremo. Vi, vatrogasci, znate što je to pobrinuti se za bližnjega kao što je to evanđeoski rimski satnik učinio (Lk 7,3). Vi ste danas poput onih prijatelja koje je poslao k Isusu (7,6), vi ste predstavnici cijeloga naroda.

Zajedno molimo danas upravo za one kojima smo kao narod dali svoj glas i tako ih postavili da služe svojemu narodu, da budu poput evanđeoskoga sluge. Molimo: “Gospodine Isuse, ugasi vatru našega grijeha!” ova jubilarna Godina milosrđa donijela nam je povijesni čas da su na čelu Republike i Sabora i Vlade osobe su koje s Crkvom ponavljaju: “Gospodine, reci riječ!” Stoga se ovdje u Svetištu, gdje je sve počelo 1984. na Nacionalnom euharistijskom kongresu, ovdje, gdje je Sveti Otac blaženim proglasio našega Kardinala koji je strpljivo gasio i vatru fašizma i nacizma, i vatru komunizma, ovdje u Svetištu sjećamo se kako je Vatikanski sabor već prije pola stoljeća pravu terapiju propisao: obraćenje srca (Unitatis redintegratio, br. 7). Sve naše reforme ponajprije traže reformu srca koja počinje našom iskrenom molbom: “Gospodine, nisam dostojan, ali ti reci riječ!”

Već punih 13 stoljeća ovaj Božji narod dobro zna da niti čistke niti ucjene ništa ne vrijede, nego valja ugasiti požar grijeha u vlastitom srcu. Ovdje pred likom Majke Marije koja je odgajala Božjega Sina sjećamo se baš toga stoljetnoga iskustva. Djeca će nam imati dobre škole samo ako temeljito i odvažno prihvatimo Krista, Učitelja i njegovo – jedino – evanđelje (usp. Gal 1,6s). Prije svake reforme potrebna nam je forma, a to je život, obitelj, domovina koje vi, poštovani vatrogasci, čuvate.

Pravi je trenutak danas za smirenu, duboku molitvu. Nakon Hrvatske vojske u crkvi Svete Mati slobode prekjučer, nakon svečane uspomene na prvo postrojavanje naših branitelja i nakon ozbiljnoga poziva Predsjednice da prestanemo s podjelama, evo, vi ste, poštovani vatrogasci i vatrogaskinje, ovdje u Mariji Bistrici. Zajedno molimo da žive vode božanskoga milosrđa ugase vatru naših grijeha, neka mlaz Kristove ljubavi ugasi požar sve naše nevjere. Amen.

Cijelo bogoslužje možete pogledati na novoj usluzi HRTi:
https://hrti.hrt.hr/#/video/show/2321358/misa-marija-bistrica-29-svibnja-2016

Duhovnost, Iz iskustva