Čudesan božićni susret

Dijete u jaslama

Poslušajte! (.mp3; 3,90MB; 4:15min.)

Čudesan božićni susret. Hvala: prof. A. Jakovljević,

Dođi k meni, dušo ljubljena, pokloni mi svoj pogled i svoje misli na čas! Zagledaj se u moje djetinje oči koje plijene i privlače, smiruju i nadahnjuju! Otkrij njihovu nebesku boju, božansku dubinu, vječnu ljubav! Pronađi u njima moju zahvalnost tebi što strpljivo bližnjima nosiš na dar moje milosrđe, što im skrovito, ustrajno, s naporom, svojim radom služiš, bez slave i pohvale! Stani, zaustavi dušu u tihim trenucima! Pogledaj kako me Majka položila u jasle! Rođen od žene ispunjam pra-evanđelje, prvi radosni navještaj. Rod sam njezin i pobjeđujem staru zmiju, oca laži i ubojicu ljudi od početka.

Znaš dobro: nećeš ovdje osjetiti zavodljiv miris slastica, ni bogatoga stola, ni biranih napitaka. Ovdje su mirisi životinja i štale, miris slame i zida od kamena i drva. Ovdje su vol i magarac koji poznaju svojega gospodara i njegove jasle. Hoćeš li ti mene danas u miru prepoznati? Ja sam to, ja jesam – Sin Svevišnjega, Sin Tvorca neba i zemlje, Božji ljubljeni. U meni je sva Očeva milina. Bog je tako ljubio svijet da je mene poslao.

Poslušaj! Nećeš čuti razdraganu pjesmu, ni glasove najbližih. Nema ni kralja ni svećenika, daleko su leviti i proroci. I Josipovi i Marijini rođaci u Betlehemu zatvorili su vrata, ne čuju im se riječi. Čuje se zvuk životinja koje se glasaju, čuje se brižljiv šapat Josipa i Marije koji dobro znaju što je ljubav. Znaju da me treba ugrijati i nahraniti, umiti i privinuti k sebi. Moj život sada je život čovjeka – tako jednostavan, tako zahtjevan. Uzimam na sebe teške korake ljudskoga odgoja, odrastanja, sazrijevanja.

Dodirni, pomiluj moje dječje rukice koje se šire da zagrle cijeli svijet! Prisloni nježno ruku na moje srce i osjeti kako Božje milosrđe sada kuca u ljudskom tijelu – utjelovljeno! U mom srcu od početka je sućut. Sažalilo se, smililo.

U tvoj sam svijet došao. Pod srcem Majke od prvoga časa skupljam iskustva. Nekoliko dana prije rođenja morao sam na neugodan put zbog carske birokracije. Ja, koji sam od Duha Svetoga, Zakonu sam podložan – Božjem i ljudskom. Došao sam sa Sjevera na Jug da započnem veliko sjedinjenje mog podijeljenog naroda – jedinstvo koje Bog stvara.

U svijetu ratova i surađivanja s neprijateljem, u svijetu velesila i podlih sukoba, ja sam znak. U svijetu koji gorljivo traži kako će gorčinu, trajno nezadovoljstvo prelomiti trenutkom užitka i umjetnog, iznuđenog veselja, ja sam Očev znak. Ja – novorođeno djetešce – drevni sam proročki znak. Ja dokazujem da je Bog s vama. Ja sam s vama. U svijet prevrtljive, krhke vlasti i naglih, stalnih smjena, dolazim kao Vladar zauvijek. U svijet grčevitog natjecanja, preglasavanja i nadglasavanja dolazim pokazati kako je to Bog vječni Kralj, Gospodin nad vojskama onih keruba koje je Ezekiel motrio, nad vojskama onih serafa koje je Izaija čuo kako kliču: “Svet, svet, svet!”

Svetkovina Rođenja Gospodnjega, 2019. CROSBI

p. Niko Bilić, SJ

Niko Bilić SJ

Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, afiliran Papinskom sveučilištu Gregoriana i združen s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti

2 komentara:

  1. Prelijepo.
    Molimo Isusa da kod nas u Hrvatskoj
    “Započne veliko sjedinjenje
    (mog )podijeljenog naroda – jedinstvo koje Bog stvara.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.